Konya Bilim Merkezi’nde 7. Fizik Masterclass etkinliği

Konya Bilim Merkezi’nde Yapılan 7. Fizik Masterclass Etkinliği

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Konya Bilim Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) iş birliğiyle 7. Fizik Masterclass etkinliği düzenledi. Konya, İstanbul, Bursa, Antalya, Mersin ve Trabzon’dan gelen 15 farklı liseden öğrencilerin katıldığı etkinlik, Konya Bilim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğin sabah oturumunda, CERN’de çalışan ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilge Demirköz ve Dr. Doğa Veske, parçacık fiziği, CERN ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı hakkında bilgiler verdi. Öğleden sonra ise öğrenciler, ATLAS deneyinden elde edilen verileri bilgisayarlar aracılığıyla analiz etme fırsatı buldu. Ayrıca, öğrenciler CERN ile canlı video konferans yaparak araştırma sonuçlarını tartıştı.

Fizik Masterclass etkinliği, uluslararası alanda 21. senesinde olan ve 60 ülkeden 13 bin lise öğrencisinin katıldığı büyük bir organizasyondur. Ülkemizde ise 14 kez düzenlenen etkinlik, her yıl binlerce lise öğrencisinin parçacık fiziği konusundaki bilgisini artırmayı amaçlamaktadır.

CERN Nedir?

CERN Laboratuvarı, dünyadaki en büyük bilimsel araştırma merkezlerinden biridir ve İsviçre’nin Cenevre kenti yakınlarında yer almaktadır. Burada, bilim insanları evrenin gizemlerini çözmek için en büyük ve karmaşık bilimsel araçlarla çalışmaktadır.

Related Posts

Neden rüya görüyoruz?

Hepimiz rüya görüyoruz. Peki ama neden? Zihnin pek çok gizeminde olduğu gibi bilimin net bir yanıtı yok.

Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası Antalya’da başladı

Avrupa Golf Birliği (EGA) tarafından Antalya’da düzenlenen Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası 30 ülkeden sporcuların katılımıyla başladı.

20 bin dolarlık insansı ev robotu piyasaya çıkmaya hazırlanıyor

UBTech’in Çin’in yaşlanan nüfusunu hedef alan 20 bin dolarlık insansı robotu, Tesla’nın en büyük rakibi olarak gösteriliyor.

Yapay zeka isyan bayrağını çekti! Büyük tehlike ortaya çıktı

Yapay zeka güvenliği alanında çalışan Palisade Research, OpenAI’ın yeni nesil yapay zeka modeli o3’ün, kendisini kapatmaya yönelik komutlara direndiğini ve kapatılma mekanizmalarını sabote ettiğini ortaya çıkardı. Bu bulgular, gelişmiş yapay …

Dünyanın çekirdeğinden altın sızıyor!

Komplo teorilerine inat, Dünya’nın çekirdeği boş değil. Aksine; platin, rutenyum ve neredeyse gezegendeki altının tümü gibi değerli metallerle dolu, yoğun ve son derece sıcak bir yapı. Ancak 3 bin kilometreden fazla derinlikte yer alan bu doğa hazinesine ulaşmak günümüz teknolojisiyle imkânsız. Yine de, son araştırmalar bu hazinenin küçük bir kısmının yüzeye ulaştığını ortaya koydu.

Jüpiter, bir zamanlar çok daha büyüktü

Güneş sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bir zamanlar bugün gördüğümüzden bile çok daha büyükmüş. Peki nasıl küçüldü?