Zenginlere yeni vergi gündemde: Yeni tasarı Senato’da tartışılıyor

Fransa’nın Zenginlere Yönelik Yeni Vergi Tasarısı Tartışma Yarattı

Fransa’da zenginlerin vergilendirilmesi konusundaki tartışmalar, ekonomist Gabriel Zucman’ın öncülüğünde yeni bir vergi tasarısı ile tekrar gündeme geldi. Senato’da görüşülen bu tasarı, devlete yıllık 15 ila 25 milyar dolar arasında ek gelir sağlayabilir ve Başbakan François Bayrou’nun 2026 bütçesi için belirlediği hedefin yarısını karşılayabilir.

Kimler Hedefleniyor?

Zucman vergisi, en az 100 milyon dolarlık varlığa sahip hanehalklarını hedefliyor. Tahmini 1,800 haneyi etkileyecek olan bu vergi, likit varlıkların yanı sıra hisse senetleri, mülkler, lüks mallar ve yıllık geliri de kapsayacak şekilde en az yüzde 2’lik ek bir vergi uygulayacak.

Economist Gabriel Zucman’a göre, vergi, düşük gelirli bireylerin orantısız bir şekilde yüksek vergi ödediği mevcut sistemi düzeltmeyi amaçlıyor. Zucman’a göre, düşük gelirli bireyler gelirlerinin büyük bir kısmını vergilere harcarken, zengin bireyler daha az vergi ödüyorlar.

Yasal Süreç ve Gelecek

Yeşiller milletvekilleri tarafından meclise sunulan ve lehte oy kullanılarak kabul edilen vergi tasarısının Senato’dan geçme olasılığı düşük görünüyor. Senato, genellikle sağ kanat senatörlerden oluşuyor ve bu senatörlerin tasarıya karşı çıkması bekleniyor.

Fransa, zenginler için genel bir servet vergisi olan “Dayanışma Servet Vergisi” ISF’ye sahipti, ancak bu vergi 2017’de emlak servet vergisiyle değiştirildi. Solcu ittifakın 2024 seçim manifestosunda servet vergisinin geri getirilmesi önerilse de, tasarının karşı çıkılan bir yapıya sahip olabileceği belirtiliyor.

Ekonomistlerin Görüşleri ve Endişeleri

Zucman vergisini destekleyen ekonomistler olduğu gibi, verginin zenginlerin ülkeyi terk etmesine neden olabileceğini düşünenler de var. Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, vergi uygulamasının yaratabileceği olası etkilere dair endişelerini dile getiriyor.

Zucman ise sosyal medyada verginin şirketleri etkilemeyeceğini ve ülkenin yabancı yatırımcılar için çekiciliğini değiştirmeyeceğini savunuyor. Ancak, tasarının zor bir yasal süreçten geçeceği ve uygulamada zorluklarla karşılaşabileceği belirtiliyor.

Related Posts

AKP’li meclis üyesi, MHP’li belediyeyi suçladı

AKP’li Çorum İl Genel Meclis Üyesi İbrahim Şişli, Osmancık Belediyesi’nin mühürlü kaçak yapılara imar verdiğini öne sürerek MHP’li belediyeye tepki gösterdi.

Avrupa’nın en ucuz ülkesi açıklandı: Giden bir daha dönmek istemiyor

Yurt dışında yaşamak isteyenler için Avrupa’nın en uygun fiyatlı ülkesi belli oldu. Yeni bir araştırma; toplu ulaşım, yakıt, internet, fatura ve dışarıda yemek gibi temel yaşam masraflarına göre en ucuz ülkeleri sıraladı.

Rusya ve Azerbaycan arasında kriz derinleşiyor: ‘iki ülke arasındaki mücadelenin asıl nedeni Zengezur Koridoru’

Son aylarda Azerbaycan ve Rusya ilişkilerinde gerilim belirgin biçimde arttı. Uzmanlara göre, Moskova ve Bakü arasında başlayan mücadelenin ardında, önemli ulaşım hatları üzerindeki hakimiyet ve küresel projelere entegrasyonla ilgili derin bir jeopolitik rekabet yatıyor. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Zengezur Koridoru’nun açılması için başlatılan girişim, Bakü ve Moskova arasındaki krizin temel nedeni olarak gösteriliyor.

Ünlü rapçi Sean ‘Diddy’ Combs’un kefalet talebi reddedildi

Ünlü rapçi Sean ‘Diddy’ Combs’un kefalet talebi reddedildi. Yargıç, “Sanığın tehlike arz etmediğini açık ve ikna edici kanıtlarla ortaya koyması mümkün değildir.” ifadesini kullandı.

En fazla Türkler sınır dışı ediliyor

Almanya’ya iltica etmek isteyen Türkler aylarca kamplarda süründürülüyor. Mahkemeye bile çıkarılmadan ellerine kağıt ceplerine de 1000 Euro verilerek Türkiye geri gönderiliyorlar.

Adana’da dehşet: Eski eşinin annesini yaralayıp, intihar etti

Adana’da bir kişi, boşanmasından sorumlu tuttuğu sorumlu tuttuğu eski eşinin annesini tabancayla yaraladıktan sonra yaşamına son verdi.