Arkeologları şaşırtan tarihi keşif: 7.275 yıllık ahşap kuyu

Çek Cumhuriyeti’nde Keşfedilen 7.275 Yıllık Ahşap Kuyu Bilim Dünyasını Şaşırtıyor

Arkeologlar, Çek Cumhuriyeti’nde bulunan 7.275 yıllık ahşap kuyunun, tarihin en eski ahşap yapılarından biri olabileceğini düşünüyor. Ahşap kuyu, ilk bakışta çürümüş bir kalas yığını gibi görünse de, yapılan dendrokronolojik analizler sayesinde kuyunun yaşının belirlenmesi bilim dünyasında büyük şaşkınlık yarattı.

Bilim insanları, ağaç halkası tarihleme yöntemiyle, kuyunun yapımında kullanılan meşe ağacının yaklaşık MÖ 5255 – 5266 yıllarında kesildiğini ortaya koydu. Bu bulgu, kuyunun günümüze kadar ulaşan en eski ahşap yapı olabileceğini gösteriyor.

2018 yılında Çek Cumhuriyeti’nde D35 otoyolu inşaatı sırasında Ostrov kasabasında keşfedilen kuyunun içinde bulunan seramik kalıntıları, alanın Erken Neolitik Döneme ait olduğunu doğrulamış olsa da, yakınlarda yerleşim izlerine rastlanmamıştır.

Yakın çevrede yerleşim izlerinin bulunmaması, kuyunun farklı uzak yerleşimler tarafından kullanılmış olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Kuyunun günümüze kadar neden bu kadar iyi korunduğu ise, uzun yıllar su altında kalmasına bağlanıyor.

Bu keşfi dikkat çekici yapan nokta, 7.000 yıl öncesine kadar gelişmiş mühendislik tekniklerinin nasıl kullanıldığını göstermesidir. Tarımın yaklaşık 6.000 yıl önce Sümerler tarafından geliştirildiği düşünülürken, bu kadar eski bir dönemde böylesine detaylı bir ahşap yapının inşa edilmiş olması bilim dünyasında şaşkınlık yaratıyor.

Bilim insanları, şu açıklamayı yapıyor: “Bu kuyunun yapısı olağanüstü çünkü içinde Tunç Çağı, Demir Çağı ve hatta Roma Dönemi’nde kullanılan inşaat tekniklerinin izlerini taşıyor. İlkel aletlerle bu kadar hassas ahşap işçiliğinin yapılabildiğini tahmin etmiyorduk.

Bu ahşap kuyu, insanlığın mühendislik becerilerinin çok daha erken dönemlerde gelişmiş olabileceğini gösteriyor. Yapılan analizler, erken toplumların sadece taş, kemik, boynuz veya tahtadan yapılmış aletlerle bile ileri düzeyde yapı inşa edebildiğine dair güçlü kanıtlar sunuyor.

Related Posts

Neden rüya görüyoruz?

Hepimiz rüya görüyoruz. Peki ama neden? Zihnin pek çok gizeminde olduğu gibi bilimin net bir yanıtı yok.

Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası Antalya’da başladı

Avrupa Golf Birliği (EGA) tarafından Antalya’da düzenlenen Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası 30 ülkeden sporcuların katılımıyla başladı.

20 bin dolarlık insansı ev robotu piyasaya çıkmaya hazırlanıyor

UBTech’in Çin’in yaşlanan nüfusunu hedef alan 20 bin dolarlık insansı robotu, Tesla’nın en büyük rakibi olarak gösteriliyor.

Yapay zeka isyan bayrağını çekti! Büyük tehlike ortaya çıktı

Yapay zeka güvenliği alanında çalışan Palisade Research, OpenAI’ın yeni nesil yapay zeka modeli o3’ün, kendisini kapatmaya yönelik komutlara direndiğini ve kapatılma mekanizmalarını sabote ettiğini ortaya çıkardı. Bu bulgular, gelişmiş yapay …

Dünyanın çekirdeğinden altın sızıyor!

Komplo teorilerine inat, Dünya’nın çekirdeği boş değil. Aksine; platin, rutenyum ve neredeyse gezegendeki altının tümü gibi değerli metallerle dolu, yoğun ve son derece sıcak bir yapı. Ancak 3 bin kilometreden fazla derinlikte yer alan bu doğa hazinesine ulaşmak günümüz teknolojisiyle imkânsız. Yine de, son araştırmalar bu hazinenin küçük bir kısmının yüzeye ulaştığını ortaya koydu.

Jüpiter, bir zamanlar çok daha büyüktü

Güneş sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bir zamanlar bugün gördüğümüzden bile çok daha büyükmüş. Peki nasıl küçüldü?