Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Skolyoz Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz, omurganın sağa ya da sola doğru 10 derecenin üzerinde eğrilik göstermesiyle ortaya çıkan bir duruş bozukluğudur. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, skolyozun çoğunlukla 10 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü belirtiyor ve kız çocuklarında erkeklere kıyasla daha sık görüldüğünü vurguluyor.

‘Erken Teşhis Önemli’

Dr. Özkoçak, skolyozun erken fark edilmesinin tedavi sürecini kolaylaştırdığını belirtiyor. Omuz seviyelerinde dengesizlik, kürek kemiklerinin birinin daha belirgin olması, bel ve kalça bölgesinde asimetri gibi belirtiler skolyozu gösterebilir. Bu belirtileri taşıyan çocukların mutlaka bir fizik tedavi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

‘Tedavi Yöntemleri’

Dr. Özkoçak, skolyozun derecesine göre farklı tedavi seçeneklerinin uygulanabileceğini belirtiyor. 10-20 derece arasındaki eğriliklerde özel omurga egzersizleriyle başarılı sonuçlar elde edilebileceği ifade ediliyor. 20-40 derece arası skolyozlarda egzersizlerin yanı sıra korse kullanımının da etkili olduğu belirtiliyor. 40 derecenin üzerindeki eğriliklerde ise cerrahi müdahale düşünülmelidir, ancak çoğu çocuk büyüme sürecinde sağlıklı bir omurgaya sahip olabilir.

‘Omurga Sağlığı Önemlidir’

Dr. Özkoçak, omurga sağlığının hayat boyu korunması gerektiğini vurgulayarak, omurgaya cilt bakımına gösterilen özenin de gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Duruş bozukluklarının ciddiye alınması ve erken müdahale ile ilerlemenin durdurulabileceği ifade ediliyor. Unutmayın, omurga vücudun pırlantası gibidir.

Related Posts

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun Faydaları Nelerdir? Uzmanlar havucun A, B ve C vitaminleri tarafından zengin olduğunu belirterek, havuç tüketimini önerdi. 

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Adana Şehir Hastanesi’ndeki sağlık emekçilerinin sorunları bitmiyor: Mevcut personel sayısı hasta yoğunluğunu karşılayamıyor

Adana Şehir Hastanesi’nde mevcut personel sayısı, hasta yoğunluğunu karşılamakta yetersiz kalıyor. Nöbetlerin yaygınlaşması, sağlık emekçisinin motivasyonunu ve memnuniyetini olumsuz etkiliyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!