Japonya’ya seyahat etmeye tercih eden turistlerin çoğu, kültürlerini tanıyıp saygı duysa da bazı turistler farkında olmadan sosyal normları ihlal edebiliyor. Bu durum, yerel halk arasında rahatsızlığa yol açabiliyor. Son yıllarda artan turist yoğunluğu nedeniyle bazı olaylar gündeme geldi. 2023’te bir Japon mağazası, yabancı turistlerin çevreyi kirletmesinden ve çalışanlara kaba davranmasından şikayet ederken, geçen yıl Fuji Dağı manzarasını engelleyen 20 metre yüksekliğinde bir bariyer inşa edildi.
Japonya geleneklere; düzene, temizliğe ve verimliliğe büyük önem veren bir ülke. İşte turistlerin Japonya seyahatinde kaçınması gereken üç büyük hata…
YOLDA YÜRÜRKEN YİYİP, İÇMEYİN!
Japonya’da yürürken yemek yemek veya içecek içmek saygısızlık olarak görülüyor. Bu alışkanlık, Japon kültüründe “tabearuki” olarak adlandırılıyor ve hem yemeğe hem de yeme eylemine gereken özeni göstermemek olarak değerlendiriliyor.
Bu nedenle ziyaretçilerin, atıştırmalıklarını park gibi sakin bir alanda oturarak yemeleri tavsiye ediliyor. Yemek festivallerinde veya pazar yerlerinde ayakta yemek yemek kabul edilebilir olsa da kalabalığın içinde başkalarına rahatsızlık vermemek için bir kenara çekilmek daha nazik bir davranış olarak kabul görüyor.
ÇALIŞANLARA BAHŞİŞ BIRAKMAYIN
Batı ülkelerinin aksine Japonya’da bahşiş beklenmez hatta çoğu durumda hoş karşılanmaz. Restoranlar, oteller veya taksilerde bahşiş vermek gereksiz ya da kaba bir davranış olarak algılanabilir.
Bizim için kibarlık, ‘hak teslimi’ olarak algılansa da Japonların bu konuya bakış açısı oldukça farklı. Japonya’da iyi hizmetin zaten ödediğiniz fiyata dahil olduğu düşünülür. Ancak bazı istisnalar da vardır. Özel tur rehberleri, çevirmenler veya geleneksel Japon konaklama yerleri olan ryokanlardaki çalışanlar bahşiş alabilir.
Bahşiş verilmesi gereken bir durumda parayı doğrudan uzatmak yerine bir zarfa koyarak vermek daha saygılı bir hareket olarak kabul edilir.
TOPLU TAŞIMADA YÜKSEK SESLE VEYA TELEFONLA KONUŞMAYIN
Japonya’da özellikle trenler ve otobüsler başta olmak üzere toplu taşıma araçları, sessiz ve düzenli ortamlarıyla bilinir. Tren veya otobüste yüksek sesle konuşan veya telefonla görüşen turistler, diğer yolculardan rahatsız edici bakışlar alabilir. Japonya’da toplu taşıma, kişisel düşünce ve dinlenme zamanı olarak görülüyor. Bu nedenle, telefonla konuşmak veya yüksek sesle müzik dinlemek hoş karşılanmaz…