Reel kesim güveninde düşüş hızlandı

Reel Kesim Güven Endeksi Mayıs Ayında Azaldı

Mayıs ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesine geriledi. Önceki ayda RKGE, 103,2 seviyesindeydi.

2025 yılı Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 98,6 seviyesine geriledi.

TCMB’nin açıklamasına göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesinde gerçekleşti.

Açıklamada belirtildiğine göre:

“Son üç aya ilişkin değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görülürken, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı gözlenmektedir.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğuna dair değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendiği görülmektedir. Mevcut mamul mal stokları seviyesine ilişkin olarak, bir önceki ayda mevsim normallerinin altında olduğunu belirtenler lehine olan seyrin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirtenler lehine döndüğü gözlenmektedir.

Gelecek üç aya dair değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış beklentilerinin ise bir önceki aya göre zayıfladığı görülmektedir.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış bekleyenler ve son üç ayda artış olduğunu belirtenler lehine olan seyrin zayıfladığı görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonunda yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 38,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

 

Related Posts

Orta Doğu’daki gerilim küresel piyasaları vurdu: Endeksler düşüşte

İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası küresel piyasalarda negatif seyir öne çıktı. İşte Orta Doğu geriliminin piyasalara yansıması…

İşçiler otomotiv şirketini kuşattı: Maaşlarını talep ettiler

Çin haber ajanslarına göre, 11 Haziran Çarşamba günü canlı yayınlanan bir videoda, şirketin çalışanlarının Şanghay’daki yeni ofisinde Başkan Fang Yunzhou’yu kuşatarak maaşlarını ödemesini talep ettikleri görülüyor. Fang Yunzhou, “sadece bildirin …

ROKETSAN’dan Endonezya’da iki yeni sözleşme

ROKETSAN, Endonezya’da gerçekleştirilen ve Güneydoğu Asya’nın en büyük savunma sanayi fuarlarından biri olan INDO Defence 2025’te imzaladığı iki sözleşmeyle Endonezya ile savunma sanayi alanındaki işbirliğini güçlendirdi.

Hazine, 97 milyar 855,4 milyon lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirdiği üç ihalede 97 milyar 855,4 milyon lira borçlanmaya gitti. İlk ihalede, 9 ay (273 gün) vadeli, kuponsuz hazine bonosunun ilk ihracı yapıldı. İhalede basit faiz 44,5, bileşik faiz ise 46,81 oldu …

Tekstil sektörünün eleman ihtiyacı istihdam garantili kursla çözülüyor

Ordu’da tekstil sektöründe çalışmak isteyenler, “Dokuma Konfeksiyon Makineci Kursu” projesine sayesinde kentteki fabrikalarda iş imkanı buluyor.

Yayımlanan veriler Bakan Şimşek’le çelişti: ‘Güçlü program’ dedi ama…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘son iki yıldır güçlü bir program uyguluyoruz’ açıklamasına rağmen yurttaşın alım gücü düşmeye devam ediyor. DİSK-AR’ın açıkladığı verilere göre enflasyonun etkisiyle temel ihtiyaçlara ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.