Türkiye’de enerji dönüşümü… Rüzgar ve güneş yerli kömürü geride bıraktı!




Türkiye’de Enerji Dönüşümü: Rüzgar ve Güneş Yerli Kömürü Geride Bıraktı

Türkiye’de Enerji Dönüşümü: Rüzgar ve Güneş Yerli Kömürü Geride Bıraktı

Küresel enerji düşünce kuruluşu Ember’ın yayınladığı ‘Türkiye Elektrik Görünümü’ raporu, Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinin yerli kömürden daha fazla elektrik ürettiğini ortaya koyuyor. 2024 yılında rüzgar ve güneş enerjisi 62 TWh enerji üreterek yerli kömürün önüne geçti. Ember Türkiye ve Kafkaslar Bölge Lideri Ufuk Alparslan’a göre bu durum, rüzgar ve güneş enerjisinin ülkenin enerji güvenliğinin önemli bir parçası haline geldiğini gösteriyor.

Ember’in raporuna göre, rüzgar ve güneş enerjisinin payı yüzde 18’e ulaşarak ilk kez yerli kömürün tarihi zirvesini geçti. Güneş enerjisinden elektrik üretiminde yüzde 39’luk artış gözlemlenirken kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 35,6’ya düştü.

Hidroelektrikten Üretilen Elektrik Arttı

Hidroelektrik, 2024 yılında toplam elektrik üretiminin yüzde 22’sini karşıladı. Ancak hidroelektrik üretimindeki dalgalanmalar nedeniyle rüzgar ve güneş enerjisi gibi tamamlayıcı kaynakların desteklenmesi gerekiyor. Hidroelektrik santralleri 2024 yılında 2023’e kıyasla yüzde 17 daha fazla elektrik üretti.

Raporda, Türkiye’nin yeni 2035 hedeflerine ulaşabilmesi için rüzgar ve güneş enerjisinin hızla artması gerektiği vurgulanıyor. Enerji dönüşümü için rüzgar ve güneş kurulumlarının artırılması önem taşıyor.


Related Posts

Orta Doğu’daki gerilim küresel piyasaları vurdu: Endeksler düşüşte

İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası küresel piyasalarda negatif seyir öne çıktı. İşte Orta Doğu geriliminin piyasalara yansıması…

İşçiler otomotiv şirketini kuşattı: Maaşlarını talep ettiler

Çin haber ajanslarına göre, 11 Haziran Çarşamba günü canlı yayınlanan bir videoda, şirketin çalışanlarının Şanghay’daki yeni ofisinde Başkan Fang Yunzhou’yu kuşatarak maaşlarını ödemesini talep ettikleri görülüyor. Fang Yunzhou, “sadece bildirin …

ROKETSAN’dan Endonezya’da iki yeni sözleşme

ROKETSAN, Endonezya’da gerçekleştirilen ve Güneydoğu Asya’nın en büyük savunma sanayi fuarlarından biri olan INDO Defence 2025’te imzaladığı iki sözleşmeyle Endonezya ile savunma sanayi alanındaki işbirliğini güçlendirdi.

Hazine, 97 milyar 855,4 milyon lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirdiği üç ihalede 97 milyar 855,4 milyon lira borçlanmaya gitti. İlk ihalede, 9 ay (273 gün) vadeli, kuponsuz hazine bonosunun ilk ihracı yapıldı. İhalede basit faiz 44,5, bileşik faiz ise 46,81 oldu …

Tekstil sektörünün eleman ihtiyacı istihdam garantili kursla çözülüyor

Ordu’da tekstil sektöründe çalışmak isteyenler, “Dokuma Konfeksiyon Makineci Kursu” projesine sayesinde kentteki fabrikalarda iş imkanı buluyor.

Yayımlanan veriler Bakan Şimşek’le çelişti: ‘Güçlü program’ dedi ama…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘son iki yıldır güçlü bir program uyguluyoruz’ açıklamasına rağmen yurttaşın alım gücü düşmeye devam ediyor. DİSK-AR’ın açıkladığı verilere göre enflasyonun etkisiyle temel ihtiyaçlara ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.